Probleme de sănătate și cum te poate ajuta nutriția

Intestinul nostru găzduiește trilioane de microorganisme (bacterii, arhee, viruși și ciuperci) care formează microbiota sau microbiomul. Rolul lor principal este de a procesa mâncarea, de a extrage nutrienții si de a regla metabolismul organismului. Microbiomul este un ecosistem complex care funcționează ca un centru de comandă pentru toate funcțiile organismului, ajutând la protejarea și funcționarea acestuia.

Însă dieta, stresul sau medicamentele pot favoriza dezvoltarea unor bacterii dăunătoare, dezechilibrând microbiomul. Aceasta duce la instalarea stării numite disbioză, care poate fi asociată cu o multitudine de afecțiuni digestive, hormonale si metabolice.

Dacă te confrunți cu probleme de sănătate, precum balonare, dureri abdominale, tulburări digestive, dezechilibre hormonale sau probleme metabolice, un medic nutriționist te poate ajuta.

Ai făcut deja testarea nutrigenetică sau analiza microbiomului intestinal (profilul GI360™)? Te invit la cabinetul medical nutriționist Dr. Roxana Voica! Voi concepe un plan alimentar personalizat pe baza interpretării rezultatelor pentru a soluționa problemele tale de sănătate.

Sindromul de intestin iritabil și probleme digestive

Sindromul de intestin iritabil (SII) sau colon iritabil este o afecțiune comună a tractului gastrointestinal, caracterizată prin crampe, dureri abdominale, balonare, gaze și diaree sau constipație. Este o afecțiune cronică care necesită gestionare pe termen lung alături de medicul gastroeneterolog cu competență nutrițională.

Conform cercetărilor (Kim, Lee & Shim, 2023), simptomele sindromului de intestin iritabil pot fi influențate de modificările microbiomului intestinal. Vestea bună, însă, este că microbiomul, la rândul său, poate fi modificat printr-un program alimentar personalizat, special conceput de un doctor gastroenterolog nutriționist pentru a crește diversitatea microbiomului.

Disbioze și infecții recurente

Dezechilibrele în microbiota intestinală pot duce la o susceptibilitate crescută la infecții recurente virale sau bacteriene. În funcție de componență și diversitate, microbiota poate contribui la protejarea organismului sau la favorizarea apariției infecțiilor.

Ca medic nutriționist, îți voi face recomandări personalizate pentru a restabili echilibrul si diversitatea microbiotei tale intestinale, astfel încât să îți întărești sistemul imunitar și să reduci riscul de infecții recurente.

Metabolism dezechilibrat

Prin ajustarea dietei și a stilului de viață, vei putea normaliza cei mai importanți parametri  metabolici, precum:

  • colesterolul,
  • trigliceridele,
  • glicemia,
  • indicele HOMA,
  • homocisteina.

Colesterol mărit? 

Una dintre bacteriile din componența microbiotei, Oscillibacter, poate reduce colesterolul cu ajutorul unor enizme care îl descompun în intestin, arată un studiu recent, finanțat parțial de National Institues of Health. Prin terapie nutrițională personalizată, te pot ajuta să optimizezi echilibrul microbiomului intestinal, sprijinind astfel scăderea colesterolului și reducând riscul de boli cardiovasculare.

Indice HOMA crescut? 

Creșterea indicelui HOMA arată că organismul tău produce mai multă insulină pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge. Acesta este un simptom al diabetului de tip 2 în stadiu incipient, însă poți reduce rezistența la insulină printr-o dietă bogată în fibre, personalizată în funcție de răspunsul tău metabolic.

Homocisteina crescută?

Este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. O dietă personalizată, ce include alimente bogate în folat, contribuie la normalizarea nivelurilor acestui aminoacid.

Te voi învăța să faci alegeri alimentare sănătoase și gustoase, care să mențină echilibrul microorganismelor prietenoase din intestin. Acestea, la rândul lor, vor putea procesa corect nutrienții din alimentație, sprijinind digestia și sănătatea ta.

Îmbunătățirea parametrilor fertilității

Știai că o alimentație bogată a ambilor parteneri în proteine vegetale, legume, fructe, cereale integrale, nuci, semințe și antioxidanți poate crește semnificativ șansele de a rămâne însărcinată?

În contrast, dietele vestice, care conțin alimente ultraprocesate în componența cărora găsim grăsimi saturate, proteine animale și carbohidrați simpli, sunt frecvent considerate  cauze de infertilitate atât la bărbați, cât și la femei.

Ca medic nutriționist, te voi sprijini prin ajustări precise ale dietei tale, indiferent dacă încerci să obții o sarcină sau dorești să optimizezi sănătatea și fertilitatea înainte de concepție.

Gestionarea intoleranțelor alimentare

Intoleranțele alimentare nu sunt alergii, adică reacții severe ale sistemului imunitar la anumite alimente percepute greșit ca fiind periculoase, ci dificultăți de digestie cauzate de lipsa unor enzime.

Intoleranțele alimentare genetice, identificate printr-un test de nutrigenetică, cum ar fi cele la lactoză, gluten sau histamină, pot fi gestionate eficient de medicul nutriționist prin planuri si sfaturi personalizate, adaptate nevoilor și profilului tău genetic.

Dacă suferi de disconfort digestiv cronic, ai simptome precum balonarea, diareea sau constipația, dacă ai încercat toate dietele la modă, fără rezultate, sau dacă te lupți cu infecții recurente ori probleme de fertilitate, te invit să ne întâlnim. Îți voi oferi suport pentru a-ți transforma stilul de viață și alimentația și te voi ghida în alegerea alimentelor potrivite și în evitarea celor care nu te ajută. Împreună, vom restabili echilibrul bacteriilor benefice din intestin, ceea ce va aduce îmbunătățiri semnificative în starea ta generală de sănătate.

Înscrie-te pentru o consultație în cabinetul meu nutriționist din București și descoperă un plan alimentar personalizat, creat special pentru tine, bazat pe modul unic în care corpul tău procesează nutrienții. Fiecare persoană este diferită, așadar și soluția ta trebuie să fie unică!

Întrebări frecvente

Ce înseamnă o alimentație echilibrată și variată?

O alimentație echilibrată și variată înseamnă să incluzi 30 plante diferite săptămânal, prin plante înțelegând legume, leguminoase, cereale integrale, fructe, nuci, semințe, plante aromatice, uleiuri și condimente. De asemenea pentru un echilibru bun al microbiomului, alimentele fermentate sunt de bază în cadrul dietei. Evită alimentele ultraprocesate și asigură o pauză alimentară – fasting – de 12 până la 14 ore pentru a sprijini sănătatea digestivă. Aceste obiceiuri ajută la menținerea unui echilibru nutrițional optim.

De ce să alegi un medic nutriționist în locul unui consultant nutriționist?

Este foarte important să alegi un medic nutriționist în locul unui consultant nutriționist, în special atunci când faci teste de nutrigenetică sau analiza microbiomului. Medicii nutriționiști sunt specializați în interpretarea acestor teste complexe și pot integra rezultatele în planuri de dietă personalizate, luând în considerare și istoricul medical, obiectivele personale,  preferințele alimentare ale pacientului și analizele de sânge.